Bedrijfsbezoeken

Leerlingen 5EIT, 6EI en 6EIT bezoeken MELI

Op vrijdagsnamiddag 10 juni gingen we met een 14 leerlingen van de afdeling elektriciteit op bedrijfsbezoek naar het bedrijf "Meli".

Meli nv is uitgegroeid tot één van de grootste spelers in Europa op het gebied van verwerking en verkoop van honing en honingproducten. De fabriek in Veurne is één van de meest geavanceerde in Europa wat betreft afvaltechnologie. Met een team van een 50-tal gemotiveerde medewerkers realiseerde het bedrijf de voorbije 10 jaar een grote groei.

We kregen uitleg van de plantmanager over de werking van de ganse fabriek, hoe de honing binnen komt van over de hele wereld, daarna verwerkt, gefilterd, en uiteindelijk gebotteld wordt. Het bedrijf zet sterk in op automatisatie en daarvan hebben we de vele machines aan het werk gezien en de techniek die erachter schuilt.

Na het bezoek kregen we nog een goed gevulde "goody bag" mee naar huis. Het werd een erg zoet, maar vooral leerrijk en geslaagd bezoek!

5EM en 5IW bezoeken ASSA ABLOY en MARELEC

Onlangs gingen de leerlingen van 5EM en 5IW kennis maken met de bedrijfsleiders van ASSA ABLOY en MARELEC in Nieuwpoort. Na een gesprek over ondernemen werden de bedrijven voorgesteld en kregen we een erg interessante rondleiding.

Op woensdag 25/05/2022 brachten 5EI en 5EIT een bedrijfsbezoek aan AZ- West Veurne

We kregen van Hendrik Maelfait algemene uitleg over het ontstaan van de kliniek. Vervolgens bekeken we met ex- leerlingen Brent Coussaert en Tim Vandekerckhove de technische installatie van het ziekenhuis. We zagen onder meer de afdeling waar het elektronisch materiaal werd hersteld zoals de spuit- en pijnpompen. Vervolgens werden beide diesel- aggregaten getoond die het ziekenhuis van energie voorzien op momenten dat er een elektriciteitsuitval zou zijn. We bezochten de WKK- centrale die elektriciteit en warm water maakt. De CV- installatie voor verdere verwarming van de kliniek werd getoond en we zagen ook het luchtcirculatiesysteem en het systeem om vacuüm te maken. Het was een heel leerrijke ervaring! We stelden vast dat er heel wat technieken worden gebruikt in ziekenhuis AZ West. Huysentruyt Kristof en de leerlingen van 5EI en 5EIT.

4 HB en HT bezoeken Inter West

De leerlingen van het 4de jaar BSO en TSO HOUT bezochten deze week Inter West in Veurne.  Dit kadert in de visie om enige ervaring op te doen wat erallemaal gebeurt in de bedrijfswereld. 

Wij waren daar van harte welkom om een volledige rondleiding te krijgen met de nodige uitleg.  Inter West werkt met volledige nieuwe machines zoals opdeelzagen en CNC-machines. Er werken trouwens enkele oud-leerlingen als arbeider en als monitor. Ieder is er welkom: met of zonder beperking.  

5 + 6 EIT bezoeken Veurne Snack Foods en Plopsaland in het kader van de lessen elektriciteit!

Onze school kan al vele jaren rekenen op een goede samenwerking met tal van bedrijven om o.a. de technische diensten van deze bedrijven van dichtbij te leren kennen.
Door de verbeterde Covid-situatie kunnen we gelukkig geleidelijk weer wat meer dergelijke studiebezoeken inplannen. De leerlingen kunnen op die manier de eventuele toekomstige werkvloer zien en “voelen”.

Deze week bezochten de leerlingen van 5 en 6 EIT daarom Veurne Snack Foods (PepsiCo International). Eerder dit schooljaar bezochten ze ook al Plopsaland.

De leerlingen leerden tijdens deze bezoeken enerzijds heel wat over het productieproces van chips en over de modernste automatiseringstechnieken die gebruikt worden bij de attracties van het pretpark (aandrijvingen, sturingen, …).
Anderzijds duidden de bedrijven onze leerlingen wat de bedrijfswereld zoal verlangt van een afgestudeerde EIT-leerling op gebied van kennis, attitudes, …

Het waren bijzonder interessante bezoeken!

5 en 6 EIT op bedrijfsbezoek bij Cosmolift

Cosmolift is een Belgisch liftenbedrijf, opgericht in 1964. Zij plaatsen nieuwe liftinstallaties maar onderhouden, herstellen en moderniseren ook bestaande liften. Het is een bedrijf in volle expansie. Met ruim 5000 liften in onderhoud, 80 liftspecialisten is het één van de grootste onafhankelijke liftenfirma's in België!

Er kwamen 3 oud-leerlingen van onze school en van meneer Vandenbulcke die momenteel werken voor Cosmolift. Ze gaven uitleg over hun werk, loopbaan, enz. Ze hadden elektrische schema’s mee waarin wij moesten fouten zoeken. De leerlingen die de fout konden vinden wonnen elk een powerbank.

Daarna zijn de leerlingen met de fiets naar De Panne gereden en bezochten ze daar een werf waar men een lift aan het installeren was. De leerlingen konden met de installateur alle onderdelen bekijken van de installatie en vragen stellen. Het werd een erg interessant bezoek!

5EM volgt kunststofopleiding in Centexbel

5 EM trok naar Centexbel in Kortrijk voor een dagopleiding kunststoftechnologie. In de voormiddag konden ze in het labo kunststoffen mengen en inkleuren in voorgevormde mallen. In de namiddag gingen ze in de werkplaats aan de slag aan 5 verschillende machines om kunststofproducten te maken en leerden ze ook kunststof lassen. Een uiterst leerrijke ervaring voor de leerlingen!

Bedrijfsbezoek aan de firma Balanck NV met 6MVT

Naar jaarlijkse gewoonte gaan wij met de derde graad mechanische vormgevingstechnieken op bezoek naar enkele bedrijven in onze regio.

Als eerste was de firma Balanck NV aan de beurt.

Dit bedrijf is een toeleveringsbedrijf voor grote firma’s in West-Vlaanderen.

Op gebied van CNC-draaien en -frezen zijn ze zeer vooruitstrevend. Zij vervaardigen complexe werkstukken voor de machinebouw.

7BIE op bezoek bij Matexpo Kortrijk

Donderdag ging 7BIE op bezoek naar de vakbeurs Matexpo in Kortrijk.

De leerlingen ontdekten er een waaier aan toepassingen van elektrische stuurkasten en motoren.

Van torenkraan tot betonmenger, geen enkele machine gaat in werking zonder de hulp van de elektricien.