GIP in 6IW: "Veurne zichtbaar maken voor blinden en slechtzienden"

Jorrit, Robbe en Abel van 6IW willen met hun GIP o.a. Veurne ‘zichtbaar’ maken voor  blinden en slechtzienden. Hiervoor riepen zij ‘online’ de hulp in van  de blindengeleidehondenschool in Koksijde en van  de Howest. Hun verslag van deze gesprekken kan je hieronder lezen:

"Op 2 februari hadden we een online meeting met Inge Deschepper van Vrienden Der Blinden Koksijde. We polsten bij hen over wat belangrijk is voor blinden en wat ze nodige hebben om zelfstandig op weg te kunnen gaan. Het belangrijkste dat we meekregen was dat een blinde veel meer kan dan wat we zelf dachten. We leerden hoe een blinde zelfstandig een zebrapad oversteekt en dat ook het scannen van QR-codes geen problemen vormt. Ze vertelde ons ook hoe er met de honden gewerkt werd en welke informatie de blinde van de hond krijgt. Ook maakten we kennis met de voor- en nadelen van de blindengeleide stok voorzien van sensoren.

Op 3 februari hadden we dan nog een meeting met de hogeschool Howest. Bart Gimonprez, Tijs Verbeke, Pieter Vandewalle en Katrijn Bulckens gaven ons tips voor het werken aan onze 3D-prints van de markt van Veurne. Eerst introduceerden ze zichzelf, hun taak op de Howest en wat belangrijk is in hun vak. Sommigen werken in Brugge, anderen in Kortrijk. Misschien iets positiefs aan Covid, vanuit verschillende locaties kregen we terzelfder tijd interessante input zonder dat we ons hiervoor moesten verplaatsen. Zij openden onze ogen omtrent verschillende mogelijkheden om de markt te visualiseren voor blinden. Zo is het belangrijk dat we ons niet alleen focussen op 3D-printen, maar ook andere mogelijkheden gebruiken zoals lasercutten. Ook door gebruik te maken van verschillende materialen zoals plexiglas, hout kunnen we andere accenten leggen in onze maquette. Ook werd opgemerkt dat we misschien wat te veel in detail willen werken en dat dit misschien niet nodig is."