Lesgebonden

5EM en 6EM krijgen een opleiding UR5-cobot

Woensdag 2 juni kregen de leerlingen van 5 en 6 elektromechanica een opleiding aangeboden in het programmeren van UR5-cobots. Dit zijn robots die met mensen kunnen samenwerken.

Drie ingenieurs van de firma Industrial Cobotics uit Haaltert installeerden vier oefenrobots in onze klas en hielpen onze EM-ers in het programmeren van de grijpers, de camera’s, de selectieknoppen, de veiligheidszones,… Ook Assa Abloy Nieuwpoort waar we al jaren nauw mee samenwerken leende ons hun UR5-cobot om in de eindwerken van onze zesdes te integreren.

Hartelijk dank aan beide firma’s voor hun begeleiding en de leerrijke samenwerking !

Hieronder vinden jullie enkele foto’s van de opleiding en filmpjes van de werkende cobot

5EM en 5MVT: Kunststofopleiding in PlastIQ Kortrijk

Donderdag 6 mei trokken de leerlingen van 5EM en 5MVT naar PlastIQ in Kortrijk voor een dagopleiding rond kunststoffen.

Eerst konden de leerlingen in het labo thermoharders en elastomeren vermengen in voorgevormde mallen. De leerlingen bedienden daarna enkele splinternieuwe spuitgietmachines en maakten plastiekzakken op een blaasextrusie-machine. Ook het lassen van kunststoffen kregen de leerlingen onder de knie en tenslotte maakten ze de carrosserie van een modelbouw-Porsche op een thermovormer.

Deze praktische lesdag over alle soorten kunststoffen en alle mogelijke bewerkingen zal onze leerlingen nog lang bij blijven.

Praktijkles op afstand tijdens Covid-tijden (3HB)

De leerlingen van 3HB mochten thuis zelf een vogelkastje ontwerpen en maken. Er was niet zoveel gereedschap voor nodig, maar des te meer creativiteit en stappen om te volgen. Na het ontwerpen werd er een Sketchuptekening in 3D gemaakt, een houtstaat, een bewerkingsvolgorde, een materiaalbeschrijving, ... Tot slot moest er nog een Powerpointvoorstelling gemaakt worden om het resultaat voor te stellen. Een hele klus, maar de restultaten zijn prachtig geworden, zelfs "op afstand"!!

Valentijn in de les...

14 februari… hoogdag van de liefde. Bent u een onverbeterlijke romantische ziel? Dan bent U in het VTI Veurne aan het juiste adres. Ga eens de volledige andere kant op en verras je lief met een origineel Valentijnsgeschenk. Jullie leren elkaar zo eens op een totaal andere manier kennen en zullen die dag hoogstwaarschijnlijk nooit meer vergeten!

Ook als Cupido je dit jaar hardhandig van je roze wolk heeft gerukt en de liefde weer met beide voetjes op de grond werd gezet, haak je beter niet af want hoe wankel die voetjes ook zijn, ons project werd zowel bedacht voor love birds als de eeuwige “happy” singles.

De leerlingen van 4EM kregen tijdens de lessen Franse schrijfvaardigheid de opdracht om 57 vragen te bedenken die zij hun partner/Tinderdate/vrienden (schrap wat niet past) wensen te stellen op Valentijnsavond. Ze werden allemaal opgeschreven in de taal van de liefde en nadien werden er ook uitdagingen bedacht. Eenmaal goedgekeurd door de leerkracht, konden de leerlingen deze noteren op een jenga-toren.

Hieronder enkele resultaten…

Een ding is zeker: love is in the air… 

6IW volgt les over artificiële intelligentie (AI) bij Howest

6IW ging n.a.v. hun GIP een lesje over AI volgen bij de richting MCT aan de hogeschool Howest. Eerst kregen de leerlingen wat info over de richting multimedia en communicatie-technologie. Vervolgens leerden ze over de geschiedenis van artificiële intelligentie, over de verschillende soorten en over de gevaren van het gebruik van Facebook. Na een verfrissende cola mochten ze zelf aan de slag. Ze trainden hun eigen AI aan de hand van de kleren van Zalando.

De leerlingen van 6IW bedanken de leerkrachten van de richting MCT voor de leerrijke sessie!

6EI - Uitlijnen van motoren

6EI volgde bij de VDAB een opleiding "uitlijnen van motoren".

Daarbij wordt de as van de motor perfect, volgends hoek en hoogte, in dezelfde lijn geplaatst t.o.v. bijvoorbeeld de as van een pomp. Dit is nodig om slijtage tegen te gaan bij het aandrijven van de motor.