Lesgebonden

5HB/HT bouwt en plaatst mezzanine in kleuterschool

In de Kleuterschool 't Regenboogje te Veurne werd een mezzanine geplaatst door de leerlingen van de afdelingen Hout.

Deze mezzanine werd vorig schooljaar op school uitgetekend, voorbereid en gemaakt in de lessen van de klas 5HB. Nu werd die eindelijk in het juiste lokaal geplaatst door de leerlingen van 5HT. Het was een hele klus. Zo was de veiligheid van de kleuters een rode draad doorheen de opdracht. Het is een mooi en geslaagd project geworden. We zijn fier op het resultaat.

Uitstap 5IW naar Hogeschool VIVES

Dinsdag 16 november zijn de leerlingen van 5IW op bezoek geweest bij Vives Brugge om informatie en inspiratie op te doen voor hun Steam-projecten. Dit jaar behandelen ze de thema’s luchtkwaliteit, materiaaleigenschappen van 3D-geprinte structuren en hernieuwbare windmolentechnologie. Op de planning stond een uitleg omtrent de trekproef. Materiaaleigenschappen van staal en verschillende soorten kunststof werden door de leerlingen gemeten. Ook een eigen 3D-geprint onderdeel werd getest. Vervolgens gingen we op bezoek naar de afdeling Elektriciteit waar we uitleg kregen omtrent de technologie rond windmolens. De leerlingen gingen daarna aan de slag om de prestaties van een microwindmolen op te meten in een windtunnel. Het was een leerrijke uitstap die heel wat vraagtekens heeft weggenomen, maar er ook wat nieuwe heeft bijgegeven.

Dankzij de steun van RTC ook te volgen op Facebook

 

 

6IW maakt spellen voor mensen met dementie

In september hebben wij, leerlingen van 6IW, de rusthuizen Sint Anna in Bulskamp en Ter Linden in Veurne bezocht. We hebben de ActivTable en BeleefTV uitgetest. We hebben enkele spelletjes gespeeld op die tafels. We deden dit als start van onze GIP. Het doel van onze GIP is om spellen te maken en aan te passen voor mensen met dementie en mensen die in een rusthuis wonen. Daarmee kunnen ze dan plezier maken en herinneringen ophalen. We zullen voor de ActivTable en de BeleefTV oude spellen aanpassen en ook nieuwe spellen maken.

5EM en 6EM volgen opleiding FAS-fabriek

De leerlingen van 5EM en 6EM kregen vorige week een korte opleiding FAS. Dit is een automatisch mini-productieproces waar de leerkrachten allerlei fouten in kunnen simuleren. Bedoeling is dat de leerlingen na de vakantie d.m.v. elektrische en pneumatische schema’s en PLC-programma’s de gesimuleerde fouten snel en doeltreffend leren opsporen. Deze FAS-module kunnen we enkele weken uitlenen dank zij de samenwerking met RTC-West Vlaanderen en Geysen Academy.

https://www.geysen.be/academy-nl

6EIT neemt deel aan VOLTA campusacties

De leerlingen van 6EIT namen deel aan de Volta camputsacties. Via verschillende workshops zij op hierdoor in contact met:
- de verschillende soorten beroepen als elektrotechnieker
- de mogelijkheden die er zijn om verder te studeren

Er was een show die op een ludieke manier werd aan elkaar gepraat met kleine sketches.

HB en MB realiseren een verticaal Rad-van-fortuin

Voor een extern project sloegen de afdelingen Houtbewerking en Mechanica de handen in elkaar. Er moest een verticaal "Rad van fortuin" gemaakt worden. 
De basis werd gemaakt uit multiplex platen in populier, de rest werd gemaakt uit beuk.
Er kwam zaag-, frees- en draaiwerk aan te pas.
Het is heel mooi en perfect funcionerend geheel geworden. De aanvrager zal zelf instaan voor de afwerking in kleur.

 

 

7BIE op bezoek bij Matexpo Kortrijk

Donderdag ging 7BIE op bezoek naar de vakbeurs Matexpo in Kortrijk.

De leerlingen ontdekten er een waaier aan toepassingen van elektrische stuurkasten en motoren.

Van torenkraan tot betonmenger, geen enkele machine gaat in werking zonder de hulp van de elektricien.   

Lascertificaten: 4 op 5 sterren!!!

Dankzij de samenwerking tussen het RTC West-Vlaanderen en het Belgisch instituut voor lastechnieken enerzijds en de scholen anderzijds konden we onze lasafdeling en laatstejaarsleerlingen laten auditeren voor de werking van het laskwaliteitssysteem EN 1090 op school.

De audit vond plaats op 27 mei in de namiddag.

Na een drukke en leerrijke namiddag kreeg het kwaliteitssysteem en de lastechnische kennis van onze laatstejaars leerlingen (7de fotolassen) van de auditeur een zeer positieve beoordeling.

Het gebruikte kwaliteitssysteem EN 1090-2 en de laskennis van onze laatstejaars kregen 4 op 5 sterren van de auditeur, een prachtig resultaat.

Een dikke proficiat aan onze leerlingen van het 7de jaar fotolassen!!

Bedankt aan het RTC en het BIL om dit mogelijk te maken.