Lesgebonden

Twee transportbanden met sturing geschonken door TE Connectivity Belgium BV

Voor de verdere uitbouw van de afdeling elektriciteit kregen we twee transportbanden, inclusief stuurkast, geschonken door TE Connectivity Belgium BV. De transportbanden zullen worden gebruikt in twee proefopstellingen waar leerlingen de verschillende motorschakelingen zullen aanleren. We kunnen de installatie nog verder uitbreiden door gebruik te maken van de aanwezige sensoren en de pneumatische elementen. Bij Connectivity Belgium BV te Oostkamp ontwikkelt men elektromechanische componenten voor de automobielsector (o.a. connectoren en inductieve systemen voor toepassingen in de auto-elektronica). Zo maken ze o.a. de behuizing van de ABS/ESP-regeling in een auto, wheel speed sensoren, een waterpomp stator, onderdelen voor stuurbekrachtigingsystemen, ... We danken TE Connectivity Belgium BV, Koen Vanryckeghem, Karen Blancke, Els Callemein en Rik Baeckelandt voor hun materiële steun, RTC- West- Vlaanderen voor het leggen van contacten en Scholengroep Sint- Rembert voor de praktische schikking en afhandeling.

Workshop "Vluchten in Europa"

Op donderdag 16/06 volgden de leerlingen van het 5de jaar BSO een workshop rond het migratiebeleid in de Europese Unie. Aan de hand van een rollenspel leerden de leerlingen aan welke voorwaarden een vluchteling moet voldoen om toegelaten te worden tot de Europese Unie. In een tweede deel leerden de jongeren wat het spreidingsplan is en wat de gevolgen daarvan zijn.

Vijf armaturen voor noodverlichting geschonken door ETAPLighting.

Voor de bouw van het project “noodverlichting” in de afdeling elektriciteit werden vijf noodverlichtingsaramturen geschonken door ETAPLighting. We kregen twee opbouwarmaturen van het type K1R, één armatuur van het type K2 light, een K1R212/3 armatuur en een één type voor aanduiding van vluchtwegen, inclusief pictogrammen. ETAP is een Belgisch bedrijf die energiezuinige, comfortabele en innovatieve verlichtingsoplossingen in professionele omgevingen ontwerpt, zoals voor kantoren, scholen, ziekenhuizen, maar ook winkels, magazijnen en industrieën. ETAP is gekend voor het ontwikkelen van verlichtingsystemen maar ook voor hun noodverlichting. We danken de firma voor hun bijdrage aan ons project.

Huurdersbingo (7BSO)

Op dinsdag 07/06 volgden de 7de jaars BSO een workshop rond huren en alle reglementering die eraan te pas komt. De huurdersbond West-Vlaanderen gaf de leerlingen tips en tricks om later mee aan de slag te gaan.

Alle leerlingen van 7BFL behalen hun lascertificaten na VDAB-opleiding

Vorige week zijn de leerlingen van 7BFL naar de VDAB Roeselare geweest om te oefenen op verschillende lasstanden en lasprocessen. De leerlingen kregen na vier dagen van opleiding de kans om op vrijdag voor lascertificaten te lassen. Ze hebben allemaal met succes de moeilijke proeven afgelegd en zo de belangrijke lascertificaten verdiend. 

Een dikke proficiat aan de vijf leerlingen van het zevende jaar lastechieken.

Auteurslezing Wim Geysen

Op vrijdag 20 mei woonden de leerlingen van 5TSO en 6IW een lezing bij van creatieve duizendpoot Wim Geysen. Wim is niet alleen auteur van romans rond actuele thema's, maar ook acteur. Zijn lezing begon dan ook met een stukje theater gebaseerd op zijn boek ‘Vuur’. Verder gaf hij een overzicht van zijn gepubliceerd werk. In elk geval een boeiend verhaal!

Veurne voelbaar maken voor slechtzienden

Rune, Seppe en Aeon, drie leerlingen van de afdeling industriële wetenschappen van Talent-is Campus Engineering Veurne helpen slechtzienden zich een voorstelling te maken van een gebouw of monument door middel van 3D-prints. Vanuit foto's proberen wij een 3D print te maken van gebouwen. Omdat het materiaal waarmee er op school geprint is niet weerbestendig is gingen we op zoek naar andere mogelijkheden. Met de hulp van Marc Van Thienen leerden we mallen maken om hiermee een afdruk te realiseren die wél weersbestendig is. Op deze manier verkregen we al een mooi resultaat van de omgeving van de pomp op de markt van Veurne. Ons hoofdoel is om het stadhuis van Veurne in 3D te realiseren. Maar om wat wegwijs te raken in het programma gingen we van start met een kapel in Roesbrugge. Dankzij het bedrijf PolyBull, dat zich specialiseert in het maken van 3D-prints kregen we deze print. In deze video wordt de 3D-print van een kapel in Roesbrugge getest en beschrijft de slechtziende zijn beleving. We danken ook de provincie West Vlaanderen die ons project helpt financieren.

Contact met doelgroep Music For Everyone

Als leerlingen van 6IW kozen we voor ons eindproject Music For Everyone. Het doel van ons eindproject is doven muziek laten beleven. Vooraleer hiermee aan de slag te gaan contacteerden we de doelgroep. Als eerste hadden we een meeting met  VZW De Kade. Bij hen konden we terecht met vragen over hoe doven muziek beleven. Hieruit leerden we alvast dat sommige doven via implantaten muziek kunnen beleven maar dat de muziek vaak wat robotachtig klinkt. Ook hoorden we dat een kleine groep geen implantaten gebruikt.

Via deze meeting kwamen we daarnaast  in contact met Emile Deprez, een doof persoon die DJ is. We hoorden van hem hoe hij doof werd en hoe hij muziek beleeft. Na deze meetings wisten we alvast dat er interesse is bij de doelgroep, maar hebben we onze doelstelling aangepast. We maakten een basshaker en willen hiermee nagaan of doven genieten van trillingen afkomstig van muziek en of deze trillingen een meerwaarde zijn voor hen bij het ‘beluisteren’ van muziek. Iedereen weet dat de bassen in muziek goed voelbaar zijn. Wij verlaagden echter de frequenties van de melodie en gingen na of we ook een melodie voelbaar kunnen maken.

Mathijs Clarys, Thibault Vermote en Matthias Henno

Arno en Milan van 6IW stellen hun GIP voor "Walk together":

Wij zijn Arno en Milan van de klas 6IW. Voor onze GIP willen we dat blinden zelfstandig en veilig een wandeling kunnen maken door Veurne.  We doen dit aan de hand van geografische coördinaten en trillingen die aangeven wat de blinde moet doen (links, rechts, straat oversteken).

Vorig jaar startten enkele leerlingen dit project. We hebben dit jaar al veel werk verricht om het systeem van vorig jaar te verbeteren. We hebben enerzijds ervoor gezorgd dat het systeem veel mooier en gebruiksvriendelijker werd. We vervingen de trilmotortjes en de vele kabels door draadloze polsbandjes die we ter beschikking kregen van de Franse firma N-Vibe.

Anderzijds hebben we de wandeling door Veurne op punt gesteld. Hier hebben we onderzocht hoe de blinde op een zo'n veilig mogelijke manier de route kan afleggen en hebben we ervoor gezorgd dat de trilsignalen op tijd gegeven worden.
Enkele weken geleden hebben we de wandeling laten testen door Hilaire, een blinde man die we leerden kennen via Vrienden Der Blinden. Hij was al zeer tevreden over onze vorderingen.

Ook hebben we ervoor gezorgd dat het makkelijk is voor anderen om zelf een wandeling uit te stippelen via een eigen gemaakte online applicatie. Wanneer het bekomen bestand op de RPi geladen wordt kan dus heel eenvoudig een nieuw traject ingegeven worden.  Het is de bedoeling dat onze partners van het Erasmus+ project ook zo een wandeling kunnen maken in hun stad.

4HB en 4HT nemen opnieuw deel aan de HOUTPROEF

Donderdag 21/04 ging de jaarlijkse houtproef door voor 4 BSO en 4 TSO.  De opdracht bestond erin om een bijzettafeltje/krukje te maken. De leerlingen kregen een hele dag de dag de tijd kregen om de proef tot een goed einde te brengen. Er waren zowel manuele als machinale bewerkingen uit te voeren.

Door de verbeterde Covid-cijfers waren er opnieuw meer deelnemende scholen, We zijn benieuwd waar onze leerlingen dit jaar eindigen. De deelenemende scholen kan je terugvinden op de website van de houtproef