Een nieuw en inclusief Europees avontuur

1 november was de officiële startdatum, maar pas deze week is ons nieuwe Europese avontuur echt begonnen.  8 scholen uit België, Griekenland, Italië, Portugal, Slovenië en Zweden bundelen de krachten in een project met de titel "How special are your needs?  Can we help?  STEAM for an inclusive Europe." Een lange titel voor grootse plannen.

Ons eerste doel is natuurlijk om studenten, leerkrachten en zelfs het grote publiek meer bewust te maken van  de problemen waarmee mensen met een handicap in het dagelijks leven worden geconfronteerd.  En natuurlijk willen we uitzoeken hoe we dat bewustzijn kunnen verbeteren en actief kunnen helpen om de samenleving “mindervalidatievriendelijker” te maken.  Dit bewustzijn begint in het hart van ons project met blinde en dove Portugese studenten die actief deelnemen aan ons project.

Met 3 technische scholen in dit project willen we ook onze technische vaardigheden inzetten om actief op zoek te gaan naar technologische oplossingen die het dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken voor mensen met een handicap, met de focus op mensen in een rolstoel en mensen die slechtziend of slechthorend zijn.

Vanaf het begin zijn twee belangrijke technologische doelen gesteld.  Aan de ene kant zal elke school een beperkingenvriendelijke wandeling in zijn eigen stad of dorp ontwikkelen, met GPS-navigatie en sensorische 3D-modellen voor blinden en met gebarentaal ondersteunde video's voor mensen met gehoorproblemen.

Ten tweede probeert het team van scholen een online app  te maken die steden, het grote publiek en mensen met een beperking de kans geeft om  de beperkingenvriendelijkheid van een stad te beoordelen.  We hopen dat deze app zo de steden inspiratie kan geven om nog beter aan te sluiten op de behoeften van mensen met beperkingen.

De echte kick-off vindt deze week plaats in het mooie Zweedse stadje Östersund , waar studenten en docenten zich concentreren op de meer sociale aspecten van het project.