Opleidingen

Leerlingen 7BFL krijgen 4 sterren externe audit

Vorige week was er voor de leerlingen van 7BFL een externe audit door het Belgisch instituut voor lastechnieken.

De leerlingen van 7BFL werden bevraagd over hun kennis van de laskwaliteitsnorm EN 1090-1.

De auditeur was zeer positief en kende vier sterren toe voor de kennis en vaardigheden bij het gebruik van de laskwaliteitsnorm binnen onze school.

Een dikke proficiat aan de leerlingen van het 7de jaar lastechnieken. 

 

6IW volgt workshop bioprinting

Op vrijdag 21 mei gaven Jenthe Mommerency en Robbe Timmerman (oud leerling) in het kader van hun masterproef een workshop over bioprinting van protheses aan de leerlingen van 6IW. Robbe en Jenthe ontwikkelden een prototype 3D-printer om hydrogel te printen. Deze geprinte modellen worden na uitharding met UV-licht gebruikt om bij een patiënt lichaamseigen cellen op te laten groeien om zo een volwaardige prothese te bekomen. We danken Robbe en Jenthe voor deze boeiende workshop.

Opleiding
Onderzoeksgroepen
Biomaterialen

5EI: Opleiding Teletask verzorgd door Stiebel Eltron

De klas 5EI volgde op dinsdag 3 mei een opleiding over het domoticasysteem van Teletask. De opleiding werd verzorgd door de firma Stagobel uit Deinze.

Tijdens de opleiding kregen de leerlingen elk een box, voorzien met verschillende domoticamodules waaronder een dimmermodule, een stuurmodule voor LED’s, een stuurmodule voor een geluidsinstallatie, een stuurmodule voor LED- verlichting, een rolluikmodule enz…
Via onze programmatie op de PC met het programma PROSOFT konden we verschillende testen op een maquette van een woning uitvoeren. Zo was het bijvoorbeeld de bedoeling om verlichting in en uit te schakelen, rolluiken en zonwering te bedienen, een sfeer te creëren om aanwezigheid te simuleren, verlichting te dimmen, de geluidsinstallatie in de badkamer en zitkamer in te stellen,… Het was een heel leerrijke opleiding die ons enige initiatie gaf van wat met Teletask kan gedaan worden.

Dank aan RTC West-Vlaanderen

6EIT en 7BIE nemen deel aan Volta - Electro Brain te Kortrijk

Donderdag 18 maart namen de leerlingen van het 6e technisch elektrische installaties en het 7e beroeps industriële installaties deel aan Electro Brain.

Electro Brain is een sectorale proef die toelaat de competenties van onze leerlingen die afstuderen in een elektrotechnische richting te meten.

De proeven zijn gebaseerd op beroepskwalificatiedossiers van de elektrotechnische installateur en elektrotechnicus.

Deze proef had plaats in de gebouwen van Cebeo te Kortrijk. 

Proficiat aan al onze leerlingen die deze proef tot een goed eind brachten!

6EI naar VDAB Brugge voor het uitlijnen van motoren

De klas 6EI gingvorige week naar VDAB- Brugge.

De leerlingen volgenden de opleiding "uitlijning van motoren".

Het uitlijnen van een motor t.o.v. bijvoorbeeld een pomp is noodzakelijk. Zo verhinder je namelijk dat er wrijving, te veel warmteverlies en schade door kapotte rollaggers of koppelingen ontstaat.

Het goed uitlijnen van een motor is werk voor specialisten.
Na enige tijd proberen zijn ook onze leerlingen erin geslaagd om een uitlijning te verkrijgen binnen de toleranties.

RTC-West-Vlaanderen

VDAB

5EM volgt kunststofopleiding in Centexbel

5 EM trok naar Centexbel in Kortrijk voor een dagopleiding kunststoftechnologie. In de voormiddag konden ze in het labo kunststoffen mengen en inkleuren in voorgevormde mallen. In de namiddag gingen ze in de werkplaats aan de slag aan 5 verschillende machines om kunststofproducten te maken en leerden ze ook kunststof lassen. Een uiterst leerrijke ervaring voor de leerlingen!

5EM en 6EM volgen opleiding FAS-fabriek

De leerlingen van 5EM en 6EM kregen vorige week een korte opleiding FAS. Dit is een automatisch mini-productieproces waar de leerkrachten allerlei fouten in kunnen simuleren. Bedoeling is dat de leerlingen na de vakantie d.m.v. elektrische en pneumatische schema’s en PLC-programma’s de gesimuleerde fouten snel en doeltreffend leren opsporen. Deze FAS-module kunnen we enkele weken uitlenen dank zij de samenwerking met RTC-West Vlaanderen en Geysen Academy.

https://www.geysen.be/academy-nl

6EIT neemt deel aan VOLTA campusacties

De leerlingen van 6EIT namen deel aan de Volta camputsacties. Via verschillende workshops zij op hierdoor in contact met:
- de verschillende soorten beroepen als elektrotechnieker
- de mogelijkheden die er zijn om verder te studeren

Er was een show die op een ludieke manier werd aan elkaar gepraat met kleine sketches.

Lascertificaten: 4 op 5 sterren!!!

Dankzij de samenwerking tussen het RTC West-Vlaanderen en het Belgisch instituut voor lastechnieken enerzijds en de scholen anderzijds konden we onze lasafdeling en laatstejaarsleerlingen laten auditeren voor de werking van het laskwaliteitssysteem EN 1090 op school.

De audit vond plaats op 27 mei in de namiddag.

Na een drukke en leerrijke namiddag kreeg het kwaliteitssysteem en de lastechnische kennis van onze laatstejaars leerlingen (7de fotolassen) van de auditeur een zeer positieve beoordeling.

Het gebruikte kwaliteitssysteem EN 1090-2 en de laskennis van onze laatstejaars kregen 4 op 5 sterren van de auditeur, een prachtig resultaat.

Een dikke proficiat aan onze leerlingen van het 7de jaar fotolassen!!

Bedankt aan het RTC en het BIL om dit mogelijk te maken.